ZBAVTE SE ALERGIE, intolerance 

31.10.2021

ALERGIE, ZVÝŠENÉ CITLIVOSTI (INTOLERANCE) NA - POTRAVINY, PRACH, ROZTOČI, PLÍSNĚ, CHEMII, TĚŽKÉ KOVY ATD...

Alergií nazýváme přehnanou reakci organismu na některé látky, které jsou ve skutečnosti neškodné.


Reakce na alergeny mohou být trávicí, kožní a respirační.


NEJBĚŽNĚJŠÍ PROJEVY ALERGIE
Rýma - podráždění sliznice nosu, které způsobuje kýchání, svědění,
otok, tvorbu vodnatého hlenu, astma a kašel- problémy s nadechnutím, pokašlávání, hvízdání v průduškách a tvorba hustého hlenu. 


Zánět spojivek - zarudnutí, slzení. 

Reakce na kůži - ekzém, vyrážka, puchýřky, kopřivka

Trávící problémy - průjem, nadýmání, bolesti břicha...

Kromě toho se mohou vyskytovat pocity únavy a poruchy spánku, migrény, 
ucpaný nos zase může způsobovat  bolesti dutin i hlavy. 

Alergeny můžeme definovat jako chemické, fyzikální nebo biologické faktory vyskytující se v životním prostředí, které u citlivé - hypersenzitivní části populace vyvolávají alergické reakce.


Zdravý organismus se proti těmto látkám nebrání, ale imunitní systém člověka s alergií je vyhodnotí jako škodlivé, zahájí obrannou reakci (alergická reakce) a začne vytvářet protilátky. Při této reakci se uvolňuje z buněk hitstamin, který navodí v organismu různé změny, od prokrvení sliznic, přes otoky, zarudnutí, zvýšenou produkci hlenu v orgánech a pod.


Tyto "cizorodé látky" nazýváme alergeny.
Jsou většinou bílkovinné povahy a nejsou přirozeně agresivní jako např. viry či bakterie. 
Alergenů kolem nás je tedy nespočet, mohou to být potraviny, léky, plísně, roztoči, alergie na kovy (chrom, nikl, kobalt), na součásti past či mastí, krémů, parfémů, na latex, polyester, polyamid apod.


Jak se testují možné alergie 

 potravinové, alergie na chemické látky, zvířecí srsti, prach, plísně, roztoče, zvířata...


1. Domácí test /na potraviny/- lze zakoupit v lékárně

2. Krevní testy - tyto testy, se s cenou obvykle pohybují mezi 10 000 až 20 000 Kč

3. Kontaktní - alergeny na kůži, či pod kůži

4. KINEZIOLOGICKÝ TEST - nejrychlejší, aktuální stav


ZKŘÍŽENÉ ALERGIE

Zkřížené potravinové alergie se mohou vyskytovat u lidí, jimž byla diagnostikována jiná alergie, např. pylová alergie ; taková alergie je označována jako tzv. potravinová alergie asociovaná s pyly. Imunitní systém alergika pak reaguje na určité potraviny, jejichž složky se podobají látkám obsaženým v pylech: tělo si je "splete", a protože pylová alergie se objevila již dříve, reaguje na takové potraviny přehnaně. Tak například u člověka s prokázanou alergií na ambrozii se mohou objevit příznaky alergické reakce po konzumaci banánu nebo melounu.Z podobného důvodu se u lidí s alergií na prachové roztoče může objevit alergická reakce poté, co snědí krevetu nebo nějakého měkkýše (mušle, hlemýžď apod.). I v tomto případě jsou zdroje alergenů na první pohled výrazně odlišné, avšak obsahují strukturně podobné molekuly proteinů . Obecně se u zkřížených potravinových alergií často jedná o botanicky nebo zoologicky blízce příbuzné potraviny. Projevy zkřížené reaktivity s potravinovými alergeny se však mohou vyskytnout i u osob alergických například na latex.

U některých alergiků se může spektrum intolerancí během jejich "alergické kariéry" průběžně rozšiřovat.

ALERGICKÁ REAKCE je specifická reakce organismu například na potravinu resp. její komponenty, které aktivují imunitní systém.

Na určitý druh potraviny reagují jen jedinci s tzv. predispozicí.

Jiným a rozdílným pojmem je intolerance, která představuje abnormální fyziologickou odpověď např. při zpracování potravin a do které není imunitní systém zapojený. Mechanismus potravinové intolerance může být různý, nejčastěji jde o absenci enzymu. Absence enzymu laktáza vede ke stavu jehož příkladem je tzv. Laktózová intolerance, při které ve střevním epitelu a kličkách chybí enzym laktáza. Potravinová intolerance má téměř vždy příznaky v trávicím traktu. Je velmi důležité znát svůj  NEJEN potravinový alergen a jeho možné zkřížené reakce.


A ABY TOHO NEBYLO MÁLO, MŮŽEME REAGOVAT PŘECITLIVĚLE TAKÉ NAPŘÍKLAD NA ZVÍŘATA, která tvoří významný zdroj alergenů.

Zvířecí alergeny jsou přítomny zejména v jejich výměšcích - ve slinách, moči, kožním mazu, kožních šupinách, rtů, ale i v krvi. U koček a psů jsou to primárně sliny a šupiny kůže; u křečků, morčat či zajíců se nacházejí zejména v jejich moči, potu a výkalech. V podobě drobných částeček se snadno zachytávají na zvířecí srsti.
Není to tedy srst samotná, která způsobuje alergickou reakci, ale právě tyto částečky v ní zachyceny. Alergeny zvířat se velmi snadno usazují kdekoliv v interiéru, na stěnách, hluboko v kobercích, na čalouněném nábytku a odtud se přenášejí na šatstvo a šíří se dál.

Zvířecí alergeny jsou přítomny zejména v jejich výměšcích - ve slinách, moči, kožním mazu, kožních šupinách, rtů, ale i v krvi. U koček a psů jsou to primárně sliny a šupiny kůže; u křečků, morčat či zajíců se nacházejí zejména v jejich moči, potu a výkalech. V podobě drobných částeček se snadno zachytávají na zvířecí srsti.

Není to tedy srst samotná, která způsobuje alergickou reakci, ale právě tyto částečky v ní zachyceny. Alergeny zvířat se velmi snadno usazují kdekoliv v interiéru, na stěnách, hluboko v kobercích, na čalouněném nábytku a odtud se přenášejí na šatstvo a šíří se dál.

Když uschnou, spolu s prachem se dostávají do vzduchu a takto, právě vdechováním, škodí alergikům nejvíce. Druhým způsobem, jak přijít do kontaktu se zvířecími alergeny, je přímý kontakt kůže s kontaminovanou srstí zvířete.

Ze všech zvířat nejčastěji vyvolávají alergické reakce kočky (zejména kocouři), jejich alergeny jsou jedny z nejagresivnějších a zároveň nejmenší. Jejich hlavním zdrojem je kožní maz, který si kočka olizováním roznáší po celé srsti a následně po celém bytě. Alergeny z nich zůstávají v prostoru i několik měsíců poté, co zvíře z domácnosti odešlo a velmi těžko se jich zbavuje, zejména z koberců či různých čalounění.

Co se psů týče, nejvíce alergenů uvolňují boxeři, jezevčíci, yorkšíři, knírači a pudlové. Nicméně všechna plemena psů vyvolávají alergickou reakci u alergika.

Agresivní jsou rovněž alergeny koně a alergeny malých hlodavců. Problémy způsobují bílkoviny z moči hlodavců, které se po zaschnutí dostávají, spolu s prachem, do ovzduší.


Další velkou skupinou je alergie na roztoče.

Je třeba si uvědomit, že silným zdrojem roztočů jsou ptáci. Roztoči se drží v jejich peří či v hnízdech. Může vznikat i alergie na ptačí peří, ta je však velmi vzácná.

Dokonce ani akvária nejsou zcela bezpečná.

Pokud jsou nedostatečně udržované, mohou se stát zdrojem plísní.

V v neposlední řadě - vzdušné plísně - dnes velmi obvyklá alergie na plísně všeho možného druhu. 

Spory plísní můžeme vdechnout ve starých vlhkých domech, koupelnách, sklepech...

Informace uvedené na této webové stránce jsou poskytovány pouze pro informační účely a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Pro informace o zdravotním stavu se poraďte s lékařem. Důvodem uvedení této informace je EU.